Científics simulen les condicions del Sol en un laboratori

38 visites

Per (Penyagolosa Report) M. Gramatge i J. Masjuan.

Actualment s’estan construint i dissenyant projectes per tal d’aconseguir energia mitjançant la fusió nuclear, una energia il·limitada

Un dels grans objectius dels científics és aconseguir crear una font d’energia que no s’esgote mai; per això a partir de la meitat del segle XX es va començar a investigar i treballar en aquest tema, fixant-se en el procés que ocorre a l’interior del Sol. Es tracta de l’estrella que il·lumina el nostre planeta, la qual té un durabilitat de milers de milions d’anys. 

Actualment, les grans potències mundials estan intentat recrear aquestes condicions amb l’objectiu d’acabar amb els problemes mediambientals que suposa l’obtenció d’energia avui en dia, mitjançant la fusió nuclear.

Els primers intents de generar la fusió nuclear es realitzaren independentment i sota secret militar en la dècada dels 50. En 1956, l’ex jefe del programa de bombes atòmiques soviètiques va trencar aquest secret en una conferència a Anglaterra. Dos anys després, es va decidir donar a conèixer els resultats per enfortir la cooperació internacional davant el gran repte tecnològic que es presentava. 

En 1968, el projecte soviètic Tokamak va arribar a la temperatura de 10 milions de graus uns 10 milisegons. Aquest resultat va ocasionar que el disseny del Tokamak fos la base per als dissenys posteriors. En 1973, es va construir el Joint European Tours (JET), el qual es actualment el més gran del món. Fins ara, s’han construït diversos reactors que al llarg de la seva història han aconseguit produir la fusió nuclear diverses vegades, però la energía que produïen encara era menor a la necessitada per calentar el plasma.

Últimament s’han produït grans esdeveniments en aquesta àrea de recerca. El primer ha tingut lloc al Korea Superconducting Tokamak Advanced Research (KSTAR) on aquest reactor ha arribat a la temperatura de cent milions de graus ºC durant vint segons, donant lloc a un nou rècord. L’altre esdeveniment és el del passat 9 de gener, on es va ficar en funcionament el HL-2M, un nou reactor Xinès, per tal d’intentar aconseguir aquest objectiu, proporcionat nous coneixements als científics per projectes posteriors, com el ITER, ja que Xina és un dels seus participants.

El projecte International Thermonuclear Experimental Reactor (ITER), és el projecte més gran i ambiciós d’aquest tipus. Aquest projecte es va començar a construir a finals de l’any passat i està previst que s’acabe a l’any 2025. Aquest compta amb la participació de la Unió Europea aportant un 46% del capital, i la resta dels països implicats aporten un 9% cadascú. 

Aquest projecte costa aproximadament 24.000 milions d’euros i estarà situat a Cadarache, al sud de França. ITER serà el primer dispositiude fusió que aconseguirà un guany net d’energia (és a dir, es produeix més energia que l’absorbida pel funcionament del sistema), així com el primer dispositiu que mantindrà la fusió durant períodes llargs de temps.

El procés per a produir la fusió nuclear és molt complex, ací deixem un video que ho explica visualment.

https://youtube.com/watch?v=mZsaaturR6E%3Ffeature%3Doembed%26enablejsapi%3D1%26origin%3Dhttps%3A
close

El més recent